هلدینگ دانش‌بنیان لیدکو

برای نخستین بار در کشور، شاخص‌های کارایی و ایمنی استفاده از دو گونه حشره برای تبدیل زیستی پسماندهای غذایی شهری مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج این تحقیقات در نشریه Asia Pacific Entomology منتشر شد. این تحقیق به صورت مشترک با هماهنگی وزارت کشور (سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد) و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (دانشگاه ملی مهارت) و در قالب فرصت مطالعاتی عضو هیات علمی دکتر محمد شجاع‌الدینی در جامعه و صنعت (شرکت تخصصی رهازیست تولید – زیرمجموعه هلدینگ دانش بنیان لیدکو) انجام شده است.

 

در این پژوهش کاربردی، اثربخشی و ایمنی لارهای حشره‌های Black Soldier Fly  و Yellow Mealworm  برای تبدیل زیستی پسماندهای غذایی شهری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که  گونه اول با کاهش 68.49 درصدی پسماند و نسبت تبدیل پسماند 27.45 درصدی، نسبت به گونه دوم که کاهش 28.1 درصدی و نسبت تبدیل 8.20 درصدی داشتند، عملکرد بهتری دارد. همچنین نتایج این تحقیقات نشان داد که گونه های مهم میکروارگانیسم های تهدیدکننده سلامت دام (گونه های اشرشیا و سالمونلا) در پروتئین تولید شده یافت نمی شود و حدود باقیمانده فلزات سنگین و افلاتوکسین زیر حد استاندارد ملی خوراک دام ایران بوده است.

 

اهمیت ملی این تحقیقات در تولید پروتئین از پسماندهای غذایی شهری و پاسخ به یکی از چالش‌های اساسی زیست‌محیطی و اقتصادی ایران است. با تبدیل پسماندهای غذایی به منابع پروتئین باکیفیت، نه تنها مدیریت پسماندها بهینه‌تر می‌شود بلکه وابستگی به واردات منابع پروتئینی خوراک دام کاهش می‌یابد و به تقویت امنیت غذایی و استقلال اقتصادی کشور کمک می کند.